4 mei herdenking bij het monument aan de Bocholterweg.

  • published on: april 20, 2024

 

Beste inwoners van Altweerterheide,

Ook dit jaar vindt de dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Bocholterweg in Altweerterheide plaats.

Oekraïne en Gaza

Net als het voorgaande jaar zijn de ontwikkelingen van de oorlog in de Oekraïne, wederom nadrukkelijk in beeld, maar zeker de oorlog in de Gazastrook, waar onmenselijke situaties van beide zijden aan de hand zijn en waar op korte termijn nog geen oplossing wordt gezien. In deze oorlogen vallen steeds weer vele slachtoffers onder de burgerbevolking, hetgeen zo snel mogelijk moet stoppen.

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de tweede wereldoorlog kwamen naar schatting 55 miljoen burgers en militairen om het leven, terwijl vele duizenden militairen zich in Europa inzette voor onze vrijheid. Vrijheid is een groot goed, hetgeen met name door het ontstaan van steeds meer autoritaire regimes op diverse plekken op de wereld onder druk staat.

30 november 1944

In Altweerterheide gaan ook dit jaar op 4 mei onze gedachten weer speciaal uit naar de bemanningsleden van de  twee vliegtuigen die op 30 november 1944 met elkaar crashten boven ons dorp.

Naast de kranslegging bij het monument worden zoals ieder jaar weer alle namen van de verongelukte bemanningsleden van die vliegtuigcrash benoemd, en voor ieder van hun wordt een rode roos in een vaas geplaatst.

Het is steeds weer belangrijk om te herdenken, waarbij het bekende vlaggenprotocol met de Nederlandse, Engelse en Canadese vlag en het Signaal Taptoe wordt uitgevoerd.

Leerlingen van de basisschool St. Jozef uit Altweerterheide dragen gedichten of overdenkingen voor, waarbij oorlogsgeweld en vrede in de wereld ongetwijfeld de kern van hun boodschap zal zijn.

Ook dit jaar zal de harmonie van het H.Hart uit Altweerterheide de muzikale omlijsting verzorgen.

Het comité nodigt u hierbij van harte uit om aanwezig te zijn bij deze herdenking op zaterdag, 4 mei a.s. bij het monument gelegen aan de Bocholterweg.

Programma Herdenking

19.20 uur Bijeenkomst bij monument

19.30 uur Opening.

19.35 uur Gedichten voordracht.

19.50 uur Kranslegging en 15 rozen met vernoemen namen.

19.55 uur Signaal Taptoe

20.00 uur Twee minuten stilte

20.02 uur Wilhelmus 1 couplet.

  • Aantal keer bekeken: 57 keer

Dit bericht delen?

Misschien zijn deze berichten ook interessant...

  • Praatje Subsidies voor energie besparen

  • Regenachtige dodenherdenking 2024