Wandelgebied Altweerterheide

Altweerterheide is aan drie zijden ingesloten in grotere bos- en veengebieden. Zo zijn er het Wijffelterbroek, de Laurabossen, de IJzeren Man en de Tungelerwallen.

In samenwerking met ARK Natuurontwikkeling heeft de Dorpsraad Altweerterheide door deze gebieden en om het dorp een aantal lokale wandelroutes ontworpen. Daarbij zijn ideeën van bewoners vanuit een druk bezochte inloopavond verwerkt.

Regelmatig onderhoud aan de wegen en paden

Veelal bestaande (onverharde) openbare wegen en paden maken deel uit van de routestructuur. Prominent zijn de onderhoudspaden langs de recentelijk heringerichte Tungelroyse beek. Het beleid van het Waterschap Peel en Maasvallei is erop gericht, de wandelpaden vaker te maaien. Daarmee is een groot deel van het onderhoud van de routestructuur gewaarborgd. De openbare wegen en paden kennen al een regulier onderhoudsregime. Een klein deel van de ommetjes loopt over particulier eigendom. De Dorpsraad heeft met de eigenaar afspraken gemaakt betreffende medegebruik, beheer en onderhoud.

Behalve als lokaal ommetje, maakt realisering van de routestructuur met verbindingen naar andere reeds bestaande ommetjes, ook dag wandelingen langs de Tungelroyse beek tussen Altweerterheide, Tungelroy en Stramproy mogelijk. Het Kerke brökske maakt samen met de bestaande Romeinse brug en het Linjerbrökske, de beek bijzonder tastbaar voor de recreant. Hierdoor kan een breder publiek genieten van dit bijzonder geslaagde en grootste beekherstelproject van Nederland. De Tungelroyse beek, is een belangrijk onderdeel van het ‘groene’ Weert. De ommetjes Altweerterheide worden onder andere opgenomen in wandelroutes van het Kempen ~ Broek. Dit onder de naam wandelgebied Altweerterheide.

Deze pagina delen?